Stichting Restauratie Garrelsorgel Purmerend

a19990415rd

Home
Home (OUD)
Restauratie foto's
Nieuws
Comité van aanbeveling
Meest gestelde vragen
CD
Artikelen
Documentatiemap
Sitemap
get Acrobat Reader voor

Vorige ] Omhoog ] Volgende ]

 
Garrelsorgel Purmerend; klik om te vergroten

Bijzonder instrument overgedragen aan stichting

Purmerend restaureert 18e-eeuws Garrelsorgel

Van onze regioredactie

PURMEREND - Begin volgend jaar wordt begonnen met de restauratie van het beroemde Garrelsorgel in Purmerend. Het 250 jaar oude orgel ligt al bijna 25 jaar in Assendelft op herstel te wachten. Het zal na de restauratie worden teruggeplaatst in de eveneens opgeknapte Koepelkerk aan de Kaasmarkt.

De afgelopen jaren is er in Purmerend soms fors geruzied over het opgeslagen orgel. Nog maar enkele jaren geleden leek het erop dat het monument voor sloop zou worden voorgedragen.

Gisteren is het eigendom om niet overgedragen aan de Stichting Restauratie Garrelsorgel. Die is direct gestart met een "broodactie", waarbij ieder kwartje van een verkocht brood ten goede komt aan het restauratiefonds. In dat fonds bevindt zich ook de nalatenschap van de bekende Purmerender Jan ten Cate. Hij liet bij zijn overlijden 200.000 gulden na voor het orgel. Ten Cate voerde jaren actie voor restauratie. Het was hem een doorn in het oog dat het instrument al zo veel jaren in opslag lag en er geen zicht was op een spoedige restauratie. "Eigenlijk konden we moeilijk anders dan doorzetten", zo verklaart een van de bestuursleden van de stichting, die na het overlijden van Ten Cate werd opgericht.

Nederlandse klankkleuren

Het Purmerendse orgel werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de stadsbestuurders door de Duitse orgelbouwer Rudolph garrels. Het werd gebouwd voor de Groote Kerk aan de Kaasmarkt. Dit was een grote gotische hallenkerk. Na afbraak van dit gebouw kwam het orgel te hangen in de nieuwe kerk op hetzelfde plein: de huidige Koepel- of Nicolaaskerk. garrels maakte een bijzonder muziekinstrument door Nederlndse klankkleuren, zijn Duitse stijl en pijpen van een vorig orgel samen te brengen.

In de jaren '70 kreeg dit godshuis de bestemming cultureel centrum. Het inmiddels in slechte staat verkerende orgel werd verwijderd om een verbouwing mogelijk te maken. De Koepelkerk is sinds enige jaren weer in gebruik als rooms-katholieke parochiekerk en is in 1999 voor 4,2 milhoen gulden gerestaureerd.

Volgens burgemeester Th. van Dam van Purmerend behoren kerk en orgel tot de "belangrijkste cultuurhistorische monumenten van de stad. je kunt je niet voorstellen wat Purmerend zonder dit gebouw zou zijn", aldus Van Dam. Hij noemde gisteren tijdens de eigendomsoverdracht de poging van de stichting de "laatste mogelijkheid om het orgel te redden."

Flentrop

Met de overdracht is de weg vrij om fondsen te werven. De kosten worden geschat op 1,7 miljoen gulden. Voorzitter P. Kersloot vertrouwt erop dat het herstel door orgelbouwer Flentrop in Zaandam in 2000 van start kan gaan. "er is een plan van aanpak, het eerste geld is er en we gaan ons nu richten op het brede publiek. Het orgel moet weer een plek krijgen onder de bevolking. Overigens zijn we al enkele verplichtingen aangegaan. Zo verzorgen wij de klimaatbeheersing in de Koepelkerk. dat kost 35 mille." Conservator van het orgel is Jan Jongepier.

 

Reformatorisch Dagblad, 15 april 1999
 

De Stichting Restauratie Garrelsorgel Purmerend heeft met de voltooing van de restauratie aan haar taakstelling voldaan en daarna zichzelf opgeheven. Rond de restauratie hebben we een beperkt aantal pagina's laten bestaan.

Voor beheer en exploitatie van het orgel is een nieuwe stichting opgericht. Ga voor actuele informatie naar www.garrelsorgelpurmerend.nl.

Laatste wijziging 26-04-2006. Site design PARVIS.