Stichting Restauratie Garrelsorgel Purmerend

a20000507z

Home
Home (OUD)
Restauratie foto's
Nieuws
Comité van aanbeveling
Meest gestelde vragen
CD
Artikelen
Documentatiemap
Sitemap
get Acrobat Reader voor

Vorige ] Omhoog ] Volgende ]

 

 
Garrels-orgel; klik om te vergroten

Tentoonstelling over historische orgels in Purmerend

PURMEREND - Het Purmerends Museum presenteert van zaterdag 13 mei tot en met 22 oktober de tentoonstelling 'Garrels in onderdelen - historische orgels in Purmerend'. Aanleiding voor de tentoonstelling is de gewenste restauratie van het monumentale Garrels-orgel uit Purmerend. Het orgel, dat dateert uit 1742, is een van de best bewaard gebleven Barok-orgels in Nederland. Om de tentoonstelling luister bij te zetten is er op zaterdag 13 mei een gratis 'wandelconcert' langs drie historische Purmerendse orgels in de binnenstad. Het 'concert' start om 14.00 uur bij de St. Nicolaaskerk (koepelkerk) aan de Kaasmarkt. De wandeling voert vervolgens naar het voormalig stadhuis aan de Kaarsmarkt en de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat. De orgels worden bespeeld door de organisten Jan Albert Jong, Marja van der Ploeg en Jaap Kolstein.

In de tentoonstelling is ruim aandacht voor het bijzondere Garrels-orgel. Oude documenten, prenten er recenter fotomateriaal geven een goed beeld van dit monument. Uniek is de aanwezigheid van authentieke onderdelen, waaronder een blaasbalg uit 1703, een handklavier uit 1853, registerknoppen, diverse pijpen en een deel van de unieke ajourrand. De tentoon stelling geeft eveneens een historisch overzicht van overige zes Nederlandse orgels van Garrels hand. Naast het Garrels-orgel telt Purmerend nog een drietal prachtige historische orgels, het Bätz-orgel (1777) in het voormalig stadhuis, het Witte orgel (1864) in de Nicolaaskerk en het Van Dam orgel (1892) in de Lutherse Kerk. Van eik orgel is er een historisch overzicht samengesteld en zijn de orgelklanken te beluisteren.

Garrels-orgel

Rudolph Garrels (1674-1750) was een begaafd orgelbouwer uit het Oostfriese Norden (Duitsland, red.). Na zijn opleiding vestigde hij zich als zelfstandig orgelbouwer in Leiden en later in Den Haag. In 1732 bouwde hij zijn meest bekende orgel, dat van de Grote Kerk te Maassluis. Tien jaar later bouwde hij voor de toenmalige Grote Kerk aan de Kaasmarkt te Purmerend een nieuw orgel. Daarin gebruikte hij de orgelpijpen van het oude 17e eeuwse Purmerendse orgel. Het Purmerendse Garrels-orgel verenigt daarmee een Noord-Duits uiterlijk met een Hollandse klankkleur. Het Garrels-orgel heeft niet alleen een bijzondere klank, het is ook van historische waarde. Het heeft nog bijna alle oorspronkelijke historische orgelpijpen. Daardoor is het orgel een belangrijke wegwijzer bij het bestuderen van historische geluiden en klanken. Bijzonder is dat al het in Lodewijk XIV stijl uitgevoerde ornamentwerk bewaard bleef.

Na de afbraak van de Grote Kerk in 1850 werd het orgel naar de koepelkerk (1853) verhuisd. In 1976 werd het daar weer weggehaald om de verbouwing van de Koepelkerk mogelijk te maken. Sinsdien ligt het orgel opgeslagen in de Hervormde Kerk te Assendelft. Deze kerk doet gedeeltelijk dienst als opslagruimte voor orgelmaler Flentrop. De Stichting Restauratie Garrels-orgel is druk bezig fondsen te verwerven voor de restauratie en terugplaatsing van het orgel in de Koepelkerk, thans Nicolaaskerk.

Voor meer informatie over de Stichting en/of het orgel kunt u bellen naar het Purmerends Museum: 0299-428755.

 

Zondag, 7 mei 2000
 

De Stichting Restauratie Garrelsorgel Purmerend heeft met de voltooing van de restauratie aan haar taakstelling voldaan en daarna zichzelf opgeheven. Rond de restauratie hebben we een beperkt aantal pagina's laten bestaan.

Voor beheer en exploitatie van het orgel is een nieuwe stichting opgericht. Ga voor actuele informatie naar www.garrelsorgelpurmerend.nl.

Laatste wijziging 26-04-2006. Site design PARVIS.