David Nathan Huizinga: dagboek deel 2

woensdag 10 maart 1999

ontspannen aan het avondeten
De eerste nacht. Fia wilde geen wekker zetten, 'we zien wel'. David kwam pas om 4 uur. Daarna sliepen we door tot 9 uur, en toen brak de hel los. Tegelijkertijd kwamen de kraamhulp en de werkster binnen en werden wij drieën wakker.
Toen kwam ook de intaker van de kraamzorg nog langs. De bureacratie slaat toe: hallo kraamzuster, hallo intakester. Wilt u thuis of in het ziekenhuis bevallen? Nou, liever helemaal niet, we hebben al deze mooie jongen. Maar ja, de privatisering van de gezondheidszorg eist zijn tol.
Iedereen liep elkaar in de weg. Chaos. Dat doen we morgen anders.
Het 3-uurs ritme van de voedingen was dus verstoord, en ook het schema van 4x fles en 3x borst kwam niet tot stand. Toen Fia moest slapen kon ik pas aan de boodschappen beginnen, dus moest ze al slapend op David letten, en dat werkte ook al niet.
Je zou bijna zeggen dat we nu voor de problemen komen te staan waar elke eerste ouder wel mee zal worstelen. Net of we een normaal kind hebben ...

donderdag 11 maart 1999

even de ooievaar bewonderen
We hebben een nieuw voedingsschema bedacht, om de borst zoveel mogelijk te stimuleren, en toch zeker te stellen dat David voldoende voedsel binnenkrijgt. En we hebben het rooster een uur opgeschoven om iets gunstiger uit te komen met de nacht.
Zeker vergeleken met gisteren was dit een heerlijk rustige dag. Terwijl de kraamhulp zelf een zwarte dag had waarop bij haar alles mis ging, lukte het ons wat meer ontspannen met de situatie om te gaan.
Tijdens Fia's middagdutje heb ik van het mooie weer geprofiteerd om voor het eerst lekker met David te gaan wandelen. De hele wereld moet toch zeker zien wat voor een prachtig kind wij hebben!

Nog een nagekomen stukje van afgelopen zondag, tijdens ons proefweeekend in het AMC: we waren aan het fantaseren hoe het later zou gaan, bijvoorbeeld als hij straks puber is,
ik: het zegt dan tegen me, pap, je bent een ouwe zak, en je snapt er niets van
Fia: welnee, alle meisjes worden verliefd op hem.
Het zal wel alletwee waar zijn ...

vrijdag 12 maart 1999

David bij kraamzuster Jeanette lekker rustig in de box
De nachtvoeding duurde alles bij elkaar 3 uur, het is maar goed dat we alletwee van die ochtendmensen zijn :-)
Vanmorgen naar het ConsultatieBureau geweest, weeguurtje met inloopspreekuur. Bij zijn geboorte woog David 3215 gram, 's middag bij aankomst in het AMC was daar al een onsje af, en todat zijn drain er uit was kon hij niet gewogen worden. Uiteindelijk verliet hij het AMC op 3220 gram, dus ondanks zijn grote operatie was hij netjes terug op peil. Vanmorgen was het 3270 gram, weliswaar onder voorbehoud van verschillen tussen alle weegschalen en mate van gevulde darmen, maar toch. Ondanks de chaotische eerste dagen thuis en het varieëren in voedingsschema's gaat hij vooruit, en dat geeft vertrouwen.
Later op de dag kwam de huisarts langs. Ze heeft tijdens alle toestanden heel erg meegeleefd en was zeer tevreden met het resultaat: onze mooie jongen. Verder had ze nog wat praktische tips. En ze was ook weer blij met het boekje van de patiëntenvereniging. Ze zal ook zorgen voor een medische status die wij dan krijgen, voor als er iets gebeurt terwijl een vervanger dienst heeft. Al met al geeft dat ons het gevoel dat onze David hier in veilige handen is.
Vanmiddag kwam ik in de boekhandel een oud-medewerker tegen, ooit de jongste man van de afdeling. Hij liep daar met vrouw en zoontje, een leuk gezinnetje. Over een paar jaar komen ik hem vast weer eens tegen, maar dan met mijn vrouw en zoontje, met ons gezinnetje.

zaterdag 13 maart 1999

Vandaag is het een jaar geleden dat mijn broer Marc op 34-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drugs. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen na alle andere ellende waar we toen mee zaten, zoals Fia's Oma was een week eerder overleden, de IVF behandeling was alweer mislukt, diverse operatie scenario's leken ook niet haalbaar, adoptie bleek veel moeilijker dan we hadden verwacht, etc. Kortom, 1998 was ons rampjaar, totdat we in juni hoorden dat de 3e IVF poging tot zwangerschap had geleid, en nu is ons jongetje daar! Hier laat ik het nu maar even bij.

maandag 15 maart 1999

het kleuren van de kaartjes schiet al op
Fia begint zich te irriteren aan de kraamhulp: een goed teken, want ze wil steeds meer zelf en op haar eigen manier doen. Morgen de laatste dag.
Intussen blijven we maar schaven aan het voedschema, want we willen toch de overgang naar volledige borstvoeding maken. In een normale situatie zijn de 'regeldagen' al doffe ellende, maar bij David ligt het toch wel wat moeilijker. Het is zo sneu zo'n kindje te zien huilen omdat hij honger heeft.
En die nachten ... We (vooral ik) begonnen al oververmoeid vanuit het ziekenhuis aan de thuissituatie, maar twee voedingen op een nacht breken je pas echt op. Wat is het toch fijn om nu de 'normale' zorgen te hebben.

dinsdag 16 maart 1999

lekker in mijn bedje in veilige handen wandelen met Mamma
De laatste dag van de kraamhulp. Bedankt Jeanette, voor al je adviezen, nu durven we het zelf wel aan.
De wijkzuster kwam langs voor een intake gesprek en het groeiboek.
De dominee, die zelf net een maand een dochtertje heeft, kwam praten over de doop, in de Paasnacht.
Dat moesten we natuurlijk aan alle familieleden gaan vertellen. En ik ben benieuwd of de doopjurk die destijds voor ons in gebruikt nog in behoorlijke staat verkeert.

woensdag 17 maart 1999

Pappa geeft ontspannen de fles
De eerste dag gewoon onder ons met z'n drietjes. Na alle toestanden waren we daar hard aan toe.
Woensdag is pappa-dag. Gisteren hadden we een vage afspraak over de taakverdeling voor vandaag. Door de nachtelijke onderbrekingen van voedingen, en de poes die toch weer langdurig aan de deur krabbelde, ging het mooi mis: vanmorgen was ik het flesje gaan ophalen, en daarna weer in slaap gevallen. Shame on me!
Het afbouwen van borst/fles naar borst gaat moeizaam. Normaal zijn de 'regeldagen' al lastig, maar dit is niet echt leuk. De schema's lopen behoorlijk in de soep, en iedereen wordt er wat kribbig van.

donderdag 18 maart 1999

Oma eindelijk met David Tante met David
Fia maakte me vannacht wakker, deed het licht aan, en vroeg of David niet terug moest van ons bed naar zijn eigen bedje. Maar daar lag hij al. Wat bleek? Fia had gedroomd dat ze hem had gevoed, en daarna samen met hem in slaap was gevallen. Als je nou jezelf wakker gaat maken 's nacht komt het me je nachtrust vast allemaal in orde!

Vanmiddag voor het eerst naar het Consultatiebureau geweest. Gewicht: 3510, hoofdomtrek: 37, lengte: 52.
En de dokter had al weer een ander voedingsadvies.

Vanavond waren mijn moeder, mijn zus en haar vriend de eerste gasten thuis. Na de geboorte in het Waterlandziekenhuis nu dus ook voor het eerst beschuit met muisjes.
In het ziekenhuis hadden we als eerste mijn moeder uitgenodigd, omdat David haar eerste kleinkind was. Fia's moeder had al twee kleindochters. Helaas had hij toen nog zoveel slangen en andere toestanden dat hij niet uit bed mocht. Dit was dus de eerste keer dat Oma haar kleinkind in haar armen had. En zus ook.
Ze hadden de doopjurk meegebracht waarin ook wij destijds, 42 en 40 jaar geleden, zijn gedoopt. Enigszins gehavend door de tand des tijds, maar wat geeft dat, als je zoiets nu weer kunt gebruiken.

vrijdag 19 maart 1999

David heeft een vreselijke huildag. Je zou zo zeggen dat hij het niet eens met ons beleid, hem steeds minder de fles te geven.
Fia's tante kwam op bezoek, eindelijk na 3 keer afgezegd te zijn door ons.
Vanmiddag onder het wandelen kwamen we AMC-kamergenootje van hem tegen. Ook met hem gaat het prima.

zaterdag 20 maart 1999

De nachten gaan steeds beter. Meestal redt hij het dan met één voeding. Om en om geven Fia en ik de fles aan David, en zo komen ook wij weer een beetje tot rust.
Maar overdag loopt het niet lekker. Veel huilen, en je weet niet waarom. Hij lijkt genoeg te drinken, weinig krampjes, geen vieze luiers, en voldoende verstrooiing. Maar waarom huilt hij dan zoveel? En waarom helpt alles maar een paar minuten?

zondag 21 maart 1999

Overdag: huilen huilen huilen. 's Avonds rustig. Als het huilen nu niet snel overgaat gaan we de dokter inschakelen.

maandag 22 maart 1999

Huilen huilen huilen.
Via internet kwamen in gesprek met een moeder van een kind met hetzelfde probleem, en zij begreep precies onze ongerustheid. Uiteindelijk zijn we met David naar de huisarts geweest, zij constateerde géén uitdroging en géén ernstige verstopping. Dat was toch een hele geruststelling. Na toedienen van olijfolie en venkelthee (dát vindt hij lekker!) en verdunde melk eindelijk weer een forse poepluier. Het was even rustig, daarna begon het huilen opnieuw. Wel lijkt het of de scherpe kantjes er af zijn, en voelen we ons er iets rustiger bij. Maar het blijft vreselijk, te zien dat je kind huilt van de pijn, en er dan niets aan kunnen doen.

dinsdag 23 maart 1999

De weegschaal terreur slaat toe: nu denken we ook nog dat de borstvoeding te kort schiet, en dat David niet alleen verstopping maar ook honger heeft. Dus de lactatiedeskundige van het AMC gebeld, die uitgerekend vandaag een dagje cursus had.

woensdag 24 maart 1999

wij gaan op reis ...
Na het wegen van de ochtendvoeding opnieuw contact gezocht met de lactatiedeskundige van het AMC. Ze vond het veel te vroeg om de borstvoeding op te geven, en had weer nieuwe tips. Ook adviseerde door de huisarts oxytocine voor te laten schrijven, het bevallingshormoon dat ook de borstvoeding in gang zet.

Daarna naar het AMC voor de eerste controle.
In het AMC zijn we eerst nog bij de lactatiedeskundige langsgeweest, en ook dat werkte verhelderend. Al met al zeer motiverend.
De chirurg was tevreden, en er werden nu afspraken gemaakt met de geneticus en de orthopeed, en nieuwe controles over 1 en 3 weken. Dat betekent zo ongeveer elke week een bezoekje aan het AMC.

donderdag 25 maart 1999

Ook de 'boost' aan hormoon hielp niet om de borstvoeding voldoende te stimuleren. Bij de huisarts hebben we toen besloten te stoppen met borstvoeding, want ondanks alle moeite lukte het toch niet goed, en een gestresste moeder is ook niet ideaal ...

maandag 29 maart 1999

Deze update heeft even geduurd, want Windows95 gaf er de brui aan. Email etc was snel weer in de lucht, maar alle web-tools duurde wat langer. Geluk bij een ongeluk was dat ik vlak voor de fatale crah een complete backup had gemaakt. Ongeluk bij een geluk was dat de tape niet leesbaar was ...

Na alle stress van de ondervoeding door te weinig borstvoeding ging het al weer mis.
David dronk rustig zijn flesje leeg, genoot van het op de arm zitten, maar begon vreselijk te huilen als je hem in zijn bedje legde. Na navraag op de engelse mailinglist voor slokdarmafsluiting, kregen we bevestiging van ons bange vermoeden: reflux. Dat wil zeggen dat de maaginhoud terugloopt in de slokdarm, en het maagzuur veroorzaakt pijn. Daarom wilde hij alleen maar rechtop zitten! Dus op zondag het AMC gebeld, en een andere voeding voorgeschreven gekregen. Die op zondag uiteraard niet te krijgen was. Vanmorgen ermee gestart. Het is dik spul, en de normale speen lukte niet. Nieuwe gehaald, die gaat weer te hard. Daarnaast is ook verstopping een serieus probleem. Na het tekort aan borstvoeding, en de overvloed aan flesvoeding, moeten zijn darmen zich opnieuw instellen, en dat wil niet. Ook daarvoor weer terug naar het AMC, clisma gekregen, en dat hielp. Eventjes.
Nu moeten we het met deze maatregelen uitzingen tot donderdag, als we weer voor controle naar het AMC gaan. Misschien dat we dan medicijnen krijgen. Misschien dat de opname voor de zuurgraadmeting van de slokdarm wordt versneld. Misschien dat daar een verdere behandeling op volgt.
Al met al heeft ons jongetje veel pijn, en wij komen niet meer aan slaap toe.

donderdag 1 april 1999

David met zijn OUDE oom Ruben Foei poes! Lekker liggen
Vandaag naar het AMC geweest voor de tweede controle door de kinderchirurg. Tot onze verassing was het niet de chirug die we zondag en maandag hadden gebeld, maar weer een andere.
Voor onze zorgen rond reflux en verstopping hebben we medicijnen gekregen.
De zuurgraadmeting wordt toch niet versneld uitgevoerd. Het nieuwste beleid is om kinderen vooralsnog te behandelen met medicijnen alsof ze reflux problemen hebben, en pas na 3 maanden het onderzoek te doen om het te formeel vast te stellen. Het blijkt beter nu al medicijnen toe te dienen dan langer af te wachten, terwijl het onderzoek vervroegen het beeld minder duidelijk maakt. Het zij zo ...

Ook het voedingsschema is weer aangepast, weer een andere verhouding van de anti-reflux melk, en minder maar grotere voedingen per keer. Als we Molenaars Rijstepap Kindermeel toevoegen aan het laatste flesje voor de nacht, zouden we nachtvoeding nu snel moeten kunnen afbouwen. Alleen, dat spul is nergens meer te koop. Albert Heijn verwijst naar drogist verwijst naar apotheek, maar niemand heeft het. Tips gevraagd! Voor onze nachtrust!
Verder krijgen we een laxeeermiddel om de verstopping tegen te gaan. De laatste dagen is dat toch het grootste probleem: David ligt werkelijk dag en nacht te persen, maar produceert slechts een paar keiharde keuteltjes. Het persen betekent dat de maaginhoud niet alleen naar de darmen, maar ook naar de slokdarm wordt geperst, en dat moesten we nou net voorkomen. Als het maagsap de operatiewond bereikt, is er alle kans dat het litteken wordt verdikt, waardoor op termijn zijn slikproblemen alleen maar ernstiger zouden worden.

Toch is het beeld van vandaag best wel positief. Als alle nieuwe voorschriften zouden aanslaan, is er best kans dat David weer tot rust komt. En als hij tot rust komt, wij misschien ook.
Als hij van zijn pijn afkomt, en wij weer nachtrust krijgen, wat zou dat mooi zijn ...

Omdat het in de schaarse vrije momenten weer opbouwen van een zwaar opgetuidge pc-configuratie zoveel doorlooptijd kost, blijven alle nieuwe foto's alweer liggen.

zaterdag 3 april 1999

David wordt gedoopt doopkaart David wordt gedoopt David wordt gedoopt David wordt gedoopt David wordt gedoopt
In de paasnacht is David Nathan gedoopt in de Lutherse Kerk in Purmerend. Het was een lange dienst, met volwassenendoop, belijdenis, kinderdoop, en avondmaal. Al die tijd sliep hij rustig door.
Voor mij was het belangrijk om de doop juist tijdens de paaswake te doen, als de kerk haar eigen oprichting gedenkt. Maar dat was vooraf.
Tijdens de dienst moest ik steeds terugdenken aan de eerste dagen, en mijn angst dat hij die niet zou doorstaan. En ook toen hij het ziekenhuis uitkwam was ik daarover nog erg onzeker. Daarom heb ik toen ook meteen de afspraak voor deze nacht gemaakt. Nu deze mijlpaal dan toch is bereikt ontstaat er een zekere rust in me.

De nieuwe voeding en medicijnen lijken effect te hebben: al twee dagen is David eigenlijk heel rustig.

dinsdag 6 april 1999

Fia's verjaardag, totaal overschaduwd door allerlei afspraken. Als eerste ging de wasdroger kapot, heel fijn met je extra babywasjes. Dat is net zoiets als toen de koelkast het begaf, op het moment dat ze vanuit het Ronald McDonald huis voor het eerst weer thuis zou slapen, en dus niet kon omdat we de moedermeld niet konden koelen.

Op weg naar het AMC zijn we bij mijn werk langs geweest, tenslotte is dat vlakbij. Het was heel leuk om iedereen weer te zien, en zo enthousiast. Een zeer toepasselijk cadeau gekregen: een lamp die via warmte plaatjes projecteert om bij in te slapen.

Het eerste gesprek met de orthopeed, over de wervelkolom. Het bleek goed dat we hadden aangedrongen op een gesprek op korte termijn, want een deel van onze zorgen zijn wegggenomen. De extra wervels komen wel vaker voor en hoeven helemaal geen problemen te geven. De scoliose kan zowel een echte wervelkolomverkormming zijn, als ook een momentopname in een gebogen houding. De verwachting is dat het wel goed zal gaan, met 25% kans op behandeling nodig. Die behandeling zou kunnen zijn een corset om de verkromming in die stand te bevriezen, of een operatie om de wervelkolom te fixeren, maar dat is uiteraard weinig aantrekkelijk. Voorlopig elk half jaar controle, en voorlopig doen of er niets aan de hand is. Alle normale dingen zijn toegestaan.

's Avonds hadden we de laatste controle bij de vroedvrouw, dezelfde die ook de bevalling heeft begeleid, en door haar oplettendheid zijn we snel achter David's probleem gekomen. Alles met Fia was prima in orde. En heus, over een half jaar zouden we best wel weer tot rust gekomen zijn.


terugterug home
home
verderverder
ws ws counter nedstat